Mladí lidé, kteří se osamostatní a pořizují si vlastní bydlení, nebo zakládají rodinu, si jako vůbec první domácí spotřebič pořizují zpravidla chladničku. Bez tohoto technického vynálezu si svůj život prakticky nedokážeme představit, uchovávání potravin je vždy na prvním místě. Mikrovlnná trouba, toustovač, varná konvice, dokonce i pračka – to vše jsou přístroje, bez nichž se dočasnou dobu můžeme obejít. V letním období bez chladničky však stěží.
Velikost mrazáku
Rozhodnutí, zda volit volně stojící, nebo vestavěnou v kuchyňské lince ovlivňuje řada faktorů, podle statistických průzkumů však volně stojící spotřebiče jasně dominují. Jedním z rozhodujících měřítek je jejich celková výška a vnitřní koncepce – jak velký prostor ubere mrazicí box, pokud vůbec. Kombinované lednice s mrazákem však obvykle zvítězí ve variantách 1:1, častokrát i s oddělenými kompresorovými jednotkami. Jejich výhodou je samostatné odmrazování jednotlivých sekcí.
Vzhled
Výrobci se kupodivu soustředili na dvě základní barvy – bílou a stříbrnou, resp. nerezovou či tzv. inoxovou. Záleží vždy na tom, o jakou koncepci kuchyně půjde, většinou však lidé nakupují chladničky ještě před tím, než se pouští do rekonstrukcí kuchyní.
Technické parametry
Veškerá chladírenská zařízení a klimatizace pracují na stejném principu. Kompresorová jednotka vhání pod tlakem chladicí médium do tenkých trubiček, čímž vzniká teplo v zadní části přístroje. Ten by neměl být v blízkosti dalšího tepelného zdroje, nedoporučuje se tudíž stavět chladničky do blízkosti ústředního topení nebo elektrických přímotopů a krbových kamen.
Rozhodujícím parametrem kvality je i akumulační doba – počet hodin, kdy jsou potraviny uchovány při stejné teplotě i po odstávce elektrické energie. Závisí to na kvalitě izolačních materiálů chladicí skříně. V současné době se většina moderních přístrojů může pochlubit funkcí NoFrost – automatickým odmrazováním.